Links: Oude foto van Belgische militairen, vermoedelijk wachtende op treinvervoer in de richting van waar ze zich dienden aan te melden. Op de achtergrond herkent men duidelijk het station van Wetteren, komt nog perfect overeen met de rechter hoek van het station als je het vergelijkt met de actuelere streetviewfoto rechts. (Oude foto: Replica)
De Belgische troepen bezetten in eerste instantie de verdedigingsgordels langs het Albertkanaal en de Maas. Ook worden de grensgebieden met Duitsland tussen Turnhout en Arlon bewaakt.
Het was niet zo ongewoon door de aanwezigheid van de bunkerlijn Bruggenhoofd Gent dat er zich militairen in de regio van Gent bevonden. Rond deze periode nemen troepen die voorzien waren in deze regio te blijven vrij snel posities in rond het Bruggenhoofd. Te Gontrode in de wijk Meulem (allicht in nabijheid Kalverhage), wordt de 1e Groep van de 24e Artillerie ingekwartierd. De rest van de 24e Artillerie was gestationeerd in de regio van Merelbeke.
Vanaf 3 September verbiedt België het onaangekondigd overvliegen van het Belgische luchtruim en de bijhorende territoriale wateren zonder explictiete toelating hiervoor.
In September 1939 voorziet de Franse legerleiding een aantal verschillende scenario's voor mocht Duitsland België binnenvallen. Indien België toch mocht beslissen ondanks hun neutraliteit de Franse troepen op hun grondgebied toe te laten, zullen zij de Belgisch Duitse grens mee helpen verdedigen.
Laat België dit niet toe omwille van zijn neutraliteit (het scenario dat het uiteindelijk zou worden), voorzag Frankrijk een 3 tal scenario's:
-
Een Duitse doorbraak verhinderen tussen de Belgische en Franse verdedigingen doorheen de Ardennen en Noord Frankrijk. Een opdracht die uiteindelijk totaal zou mislukken.
-
Extra steun bieden op de Scheldestelling. Dit zou echter nooit echt gebeuren omdat ze zelf zouden terugtrekken op het Noorden van Frankrijk wegens de razendsnelle doorbraak van de Duitsers daar richting kust.
-
Extra steun bieden op de Dijlestelling (KW-linie). Ook dit werd zeer snel afgeblazen door gigantische problemen in het Noorden van Frankrijk.
Op 4 september 1939 kondigt Leopold III af dat hij zich, gezien de situatie volgens Artikel 68 van de grondwet, aan het hoofd van het Belgische leger heeft gesteld.
Ondanks dat altijd het verhaal wordt verteld alsof de echte Westfeldzug aanvatte op 10 mei 1940 was er al een eerder Frans Duits conflict. Op 8 september 1939 trok namelijk het Franse leger de Duitse grens over met de bedoeling het eerder tijdens de Frans-Duitse oorlog (1871-1872) aan Duitsland verloren Saarland opnieuw aan Frankrijk toe te voegen maar vooral met de bedoeling Duitsland gelijktijdig een tweede front te laten openen en zo de druk op Polen te verminderen. Omdat de Poolse situatie op dat moment al niet denderend meer was gaven de Duitsers echter zeer weinig repliek op de Franse inval en bleven ze zich concentreren op de aanval op Polen. Duitse troepen kregen zelfs de opdracht deze confrontatie op dat moment gewoon te negeren en het tweede conflict op dat moment te ontwijken.
Op 9 September 1939 is er een eerste confrontatie van Belgische Luchtpolitie gevormd door in dit geval 2 Fairey Firefy's en een Fairey Fox. Deze stoten bij een luchtverkenning op een van in totaal 3 gespotte solo vliegende Britse Bommenwerpers boven het Belgische grondgebied. Bij het afvuren van waarschuwingsschoten op deze bommenwerper, schiet deze terug en haalt een Belgisch toestel uit de lucht. Beide bemanningsleden weten gelukkig met parachutes zichzelf te redden, het vliegtuig gaat navenant verloren en stort neer. Een bijkomend opgestuurde Belgische patrouille weet een 3e bommenwerper aan de grond te zetten te Nijvel. Er volgt een diplomatieke rel waarbij van Groot Brittannië wordt erkend het Belgische luchtruim te hebben geschonden.
Er zullen in de maanden nadien nog gelijkaardige confrontaties zijn met zowel nog Duitse als Franse toestellen die de eisen van de Belgen af en toe aan hun laars lappen.
Op 12 september 1939 krijgen de Franse troepen in het Saarland de opdracht het voorlopig veroverde gebied te behouden maar niet meer verder te proberen doorstoten in de rest van het Saarland.
Vanaf 14 september 1939 bereiken de Duitsers de Poolse hoofdstad Warschau. Deze wordt zwaar verdedigd, niet alleen door militairen maar ook door Poolse burgers. De stad komt onder dagenlange Duitse bombardementen van artillerie en bombardementen uit de lucht te liggen. Er vallen massaal veel doden, ook onder de achtergebleven burgerbevolking.
Als ook nog eens op 17 september 1939 het Russische Rode Leger de Poolse oostgrens oversteekt en zo Polen de doodsteek toedient, dient het Poolse leger zijn hopeloze strijd snel in te zien.
Op 30 september 1939 geeft het Franse opperbevel de opdracht de Franse troepen in het Saarland opnieuw te laten terugtrekken tot op Frans grondgebied achter hun Maginotlinie.
Op 6 Oktober 1939 kapituleert Polen en houdt het dus tijdelijk op een onafhankelijke staat te zijn binnen Europa.
Op 30 November 1939 valt Rusland het onafhankelijke Finland binnen om dit toe te voegen als een Russische deelstaat.
Aan de kust begint een laatse bouwproject van militaire bouwwerken op het Belgische grondgebied. Hier werden eind 1939 nog eens dertien kazematten gebouwd met tankkoepels voor kanonnen en mitrailleurs in de zeedijk aan de Belgische kust. Dit waren koepels die origineel voorzien waren om gebruikt te worden in nog te leveren Franse Renault AGC1 tanks. Uiteindelijk werden er hiervan maar 8 geleverd. Om de reeds bestaande overtollige koepels toch een functie te geven binnen de Belgische landverdediging, werden ze dan maar ingewerkt in dan nog opgetrokken bunkertjes langs de Belgische kust. Deze kazematten zouden trouwens allen na de bezetting van België opgaan in de latere Atlantic Wall aan onze Belgische kust. Men vindt er vrij veel foto's van terug met poserende Duitsers, ook tijdens de bezetting maar ze waren dus origineel allen wel degelijk van Belgische origine.